Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

5 cauze medicale care duc la pierderea fertilitatii

Shares
Read Carefully

 

Fertilitatea reprezinta un subiect delicat pentru multe cupluri care isi doresc un copil. Conform statisticilor, cel putin 1 din 6 cupluri sufera de afectiuni care duc la infertilitate. Diagnosticul de infertilitate este dat unui cuplu care nu a avut succes in eforturile de a concepe pe parcursul unui an intreg. Infertilitatea feminina reprezinta aproximativ o treime din toate cazurile de infertilitate.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne prezinta 5 cauze medicale care pot conduce la pierderea fertilitatii.

Tulburari ale ovulatiei

Pentru a ramane insarcinata, ovarele trebuie sa produca si sa elibereze lunar un ovul, iar acest proces este numit ovulatie.

„Tulburarile ovulatiei afecteaza eliberarea ovulului, cum este sindromul ovarului polichistic. Hiperprolactinemia, o afectiune care se manifesta prin aparitia de prea multa prolactina – hormonul care stimuleaza productia de lapte matern – poate, de asemenea, sa interfereze cu ovulatia. Fie prea mult hormon tiroidian (hipertiroidismul) sau prea putin (hipotiroidismul) pot afecta ciclul menstrual sau pot provoca infertilitate”, afirma dr. Istoc.

Anomalii uterine sau cervicale

Anomaliile uterine sau cervicale, inclusiv anomalii cu stenoza colului uterin, polipii uterini sau forma anormala a uterului pot fi o cauza a infertilitatii. Evaluarea si identificarea leziunilor benigne ale colului uterin se pot face prin mai multe proceduri, de la examinarea fizica, la proceduri imagistice si anume examinarea endovaginala cu ultrasunete sau examinarea prin colposcopie. De asemenea, Testul Babes-Papanicolau (PAP) este foarte important in depistarea anomaliilor celulare de la nivelul cervixului, precum si in prevenirea cancerului cervical.

Deteriorarea sau blocarea trompei uterine

Deteriorarea sau blocarea trompei uterine este adesea cauzata de inflamatia ei (salpingita). Daca una dintre trompe este infundata, atunci drumul spermatozoidului catre ovocit si respectiv drumul embrionului catre uter este blocat. In acest caz vorbim de infertilitate. Poate rezulta in boala inflamatorie pelvina, care este cauzata de obicei de o infectie cu transmitere sexuala, de endometrioza sau de aderente. Infundarea trompelor este de cele mai multe ori asimptomatica, motiv pentru care multe femei nu-si cunosc situatia decat in momentul in care incearca sa ramana insarcinate, insa fara de succes.

Aderente pelvine

Aderentele pelvine, benzi de tesut cicatricial care leaga organele dupa o infectie pelviana, apendicita sau chirurgia abdominala sau pelviana pot scadea considerabil sansele de a procrea.

”Pe langa toate aceste cauze primare, trebuie sa iei in considerare si daca ai urmat procedeul de chimioterapie si radioterapie, in urma diagnosticarii cu un anumit tip de cancer. Alte afectiuni ca pubertatea intarziata, absenta menstruatiei sau boli autoimune ca lupusul pot afecta fertilitatea unui femei”, adauga dr. Istoc.

Insuficienta ovariana primara

Insuficienta ovariana primara (menopauza timpurie) apare cand ovarele nu mai functioneaza si menstruatia se termina inainte de varsta de 40 de ani. Desi cauza este adesea necunoscuta, anumiti factori sunt asociati cu menopauza precoce, inclusiv cu boli ale sistemului imunitar, anumite afectiuni genetice cum ar fi sindromul Turner sau purtatorii Fragil X, tratamentul cu radiatii sau chimioterapie si fumatul.

Printre factorii de risc care ajuta, de asemenea, la aparitia infertilitatii se numara si: varsta, fumatul, consumul de alcool, obezitatea, anorexia, dezechilibrele hormonale sau sedentarismul.

Un regim de viata sanatos, insotit de activitati adaptate nevoilor si abilitatilor corpului tau este ceea ce va ajuta corpul tau sa lupte impotriva unor probleme de infertilitate. De asemenea, un lucru foarte important este vizita regulata la medic pentru a depista din timp eventualele probleme astfel sa se poata recomanda un tratament adecvat.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

 

 

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top