Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

5 greseli pe care le fac femeile cand vor sa ramana insarcinate

Shares
Read Carefully

 

A ramane insarcinata pare a fi ceva natural, care se intampla fara prea mult efort. In fapt, lucrurile nu se petrec tocmai in acest mod, multe femei confruntandu-se cu o nereusita a conceperii unui copil. Acest lucru poate fi un proces obositor si stresant. Cu toate acestea, exista anumite actiuni pe care femeile le fac intr-un mod eronat ce pot influenta aparitia sarcinii.

In acest sens, Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital prezinta 5  greseli pe care le fac femeile cand vor sa ramana insarcinate.

  1. Fumezi activ sau pasiv

Pe langa faptul ca este daunator pentru sanatatea ta generala, fumatul – inclusiv fumatul pasiv – poate reduce fertilitatea la femei, asa ca este o greseala sa continui acest obicei in timp ce incerci sa ramai insarcinata. Iar daca a avut loc conceperea, este o idee buna sa renunti, deoarece fumatul in timpul sarcinii poate restrictiona aportul esential de oxigen al bebelusului. De asemenea, este posibil ca fumatul sa afecteze si fertilitatea masculina.

  1. Nu stii cand are loc perioada de ovulatie

„Ovulatia este o parte importanta a ciclului reproductiv feminin, unde ovarul elibereaza ovulul ajuns la maturitate. Odata eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fecundat sau fertilizat. In mod normal, ciclul menstrual normal este cuprins intre 28-30 de zile. Aceste zile sunt numerotate pornind de la prima zi de menstruatie si prima zi a urmatoarei menstruatii”, dr.Silviu Istoc.

Daca ai un ciclu menstrual de 28 de zile, scazi 14 zile. Acea a 14-a zi este ziua cea mai fertila a lunii, in care esti la ovulatie. Daca ciclul menstrual este de 30 de zile, inseamna ca a 16-a zi este cea a ovulatiei. Astfel, tine cont de cea mai fertila perioada si inearca sa nu o ratezi!

  1. Incercati sa concepeti doar in ziua ovulatiei

Cand vine vorba de incercarea de a concepe, sincronizarea este totul, dar asta nu inseamna ca ai o singura sansa pe luna sa aduci pe lune un copil! Cand ovulezi, ovulul eliberat poate supravietui in trompele uterine timp de 12 pana la 24 de ore. Acolo, se poate intalni cu lichidul seminal disponibil, care poate trai, de obicei, in corpul unei femei timp de aproximativ trei zile. Aceasta inseamna ca fereastra ta fertila are potential de sase zile – cele patru zile care au precedat ovulatia, ziua in care ovulezi si ziua urmatoare. Dintre acestea, esti cel mai fertia in timpul celor doua pana la trei zile inainte de ovulatie si in ziua ovulatiei in sine.

  1. Astepti prea mult pentru a vedea un specialist

Daca ciclul tau este mai scurt de 25 de zile sau mai lung de 35 de zile, daca ai menstruatii foarte dureroase sau abundente sau daca ai avut o infectie pelvina semnificativa in trecut, este o idee buna sa te duci la medic din timp pentru a face analize chiar inainte de a incerca sa concepi un copil. Un medic specialist iti va spune exact care ar fi posibilele cauze ale unei intarzieri de sarcina.

  1. Presupui ca „problema” este la tine

Multe cupluri isi concentreaza investigatia privind fertilitatea asupra femeii, insa in 40% din cazuri, problemele de fertilitate pot fi de fapt atribuite barbatului. Astfel, daca nu ai ramas insarcinata dupa un an de incercari si ai sub 35 de ani, ar trebui sa mergeti amandoi la medic. Partenerul tau va avea probabil nevoie de o analiza a materialului seminal pentru a exclude orice problema din partea lui.

Cu toate acestea, nu trebuie sa te descurajezi. De asemenea, o alimentatie sanatoasa, obiceiurile sanatoase, stilul de viata sunt factori care joaca un rol important in a concepe un copil. Ai grija de tine si corecteaza cat mai mult din greselile enumerate mai sus.

Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top