Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Cum sa ai o sarcina sanatoasa daca ai probleme cu greutatea: sfaturi de de la un medic ginecolog

Shares
Read Carefully

Cand esti insarcinata, este important sa mananci suficient pentru a oferi copilului tau in curs de dezvoltare nutrientii vitali pentru a creste sanatos. Majoritatea medicilor incurajeaza femeile sa ia putin in greutate in timpul sarcinii, dar ce ar trebui sa faci daca esti deja supraponderala?

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti prezinta riscurile care pot aparea in timpul unei sarcini in care mama este supraponderala, dar si cateva sfaturi pe care le poti pune in aplicare pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Un indice de masa corporala (IMC) peste limita normala poate sa afecteze capacitatea de a ramane insarcinata?

„A avea un IMC mare poate afecta fertilitatea prin inhibarea ovulatiei normale. Chiar si la femeile care ovuleaza in mod regulat, cu cat IMC este mai mare, cu atat pare sa dureze mai mult pana apare sarcina. Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca pe masura ce IMC creste, la fel creste si riscul de fertilizare in vitro (FIV) nereusita”, afirma dr. Silviu Istoc.

Cum poate un IMC mare sa imi afecteze sarcina?

A avea un IMC ridicat in timpul sarcinii creste riscul aparitiei diferitelor complicatii ale sarcinii, inclusiv:

  • Riscul de avort spontan
  • Diabet gestational
  • Complicatie a sarcinii caracterizata prin hipertensiune arteriala si semne de afectare a unui alt sistem de organe, cel mai adesea ficatul si rinichii (preeclampsie)
  • Disfunctie cardiaca
  • Apnee
  • Necesitatea nasterii prin cezariana

Cum ar putea obezitatea mamei sa afecteze copilul?

A avea un IMC ridicat in timpul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a diferitelor probleme de sanatate pentru un copil, inclusiv: defecte congenitale, macrosomie fetala, crestere afectata, obezitate infantila.

Voi avea nevoie de ingrijire speciala in timpul sarcinii?

Daca ai un IMC de 30 sau mai mare, medicul ar trebui sa-ti monitorizeze indeaproape sarcina. Astfel, iti poate recomanda:

Testarea precoce pentru diabetul gestational. Pentru femeile cu risc mediu de diabet gestational, un test de screening este adesea efectuat intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Daca ai un IMC de 30 sau mai mare, medicul tau iti poate recomanda testul de screening la prima vizita prenatala. Daca rezultatele testelor sunt normale, probabil ca vei repeta testul de screening intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Daca rezultatele sunt anormale, vei avea nevoie de teste suplimentare. De asemenea, medicul te poate sfatui cu privire la monitorizarea si controlul glicemiei.

Modificari ale ecografiei fetale. O ecografie fetala standard se face de obicei intre saptamanile 18 si 20 de sarcina pentru a evalua anatomia copilului. insa, undele ultrasunete nu patrund usor in tesutul adipos abdominal. Acest lucru poate interfera cu calitatea imaginilor fetale. Discuta cu medicul tau despre cea mai buna abordare pentru obtinerea unei ecografii precise.

Ce poti face pentru a avea o sarcina sanatoasa?

Programeaza un consult inainte de conceptie. Daca ai un IMC de 30 sau mai mare si te gandesti la un bebelus, discuta cu medicul ginecolog. ti-ar putea recomanda vitamine prenatale si te poate trimite la un nutritionist pentru a ajunge la o greutate sanatoasa inainte de sarcina.

Solicita consultatii prenatale regulate. Vizitele prenatale vor ajuta medicul sa monitorizeze evolutia sarcinii si sanatatea fatului. Spune-i medicului despre fiecare afectiune medicale pe care o ai – cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau apneea in somn – si discutati despre ce poti face pentru a le gestiona.

Adopta o alimentatie sanatoasa. Pentru a mentine o alimentatie sanatoasa si pentru a evita cresterea excesiva in greutate discuta un specialist. Retine faptul ca in timpul sarcinii, vei avea nevoie de mai mult acid folic, proteine, calciu, fier si alti nutrienti esentiali.

Fii activa fizic. Consulta medicul despre modalitatile sigure de a ramane activa fizic in timpul sarcinii, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau exercitiile aerobice cu impact redus.

A avea probleme de greutate in timpul sarcinii poate creste riscul de complicatii pentru tine si copilul tau. Colaborarea indeaproape cu medicul te va ajuta sa gestionezi riscurile si sa promovezi o sarcina sanatoasa.

Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top