Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Cum te pregatesti de venirea pe lume a copilului?  Raspunsuri de la un medic ginecolog

Shares
Read Carefully

 

Sarcina reprezinta o perioada speciala si delicata pentru fiecare femeie, venind cu diferite provocari mai mult sau mai putin cunoscute. De aceea, viitoarele mamici pot avea intrebari, curiozitati si temeri in privinta celor noua luni de sarcina.

Dr. Gheorghe Gica, medic primar Ginecologie in cadrul MedLife Grivita Bucuresti, ne vorbeste astazi despre modul in care fiecare femeie insarcinata ar putea sa se pregateasca pentru venirea pe lume a copilului sau, raspunzand la cele mai intalnite intrebari.

Ce investigatii trebuie sa isi faca viitoarea mamica?

Odata cu aflarea sarcinii, este necesara apropierea de sistemul medical si in special, de medicul care va ghida viitoarea mama, oferindu-i indicatiile necesare pentru preventie, depistare si pentru conduita precoce a unor situatii care pot aparea pe parcursul celor 40 saptamani de gestatie.

„Plaja de investigatii din timpul sarcinii este destul de mare. Trebuie urmarita starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului. Pentru mama sunt, de obicei, analize si investigatii de baza. In schimb, in ceea ce priveste investigatiile pentru a vedea daca fatul se dezvolta normal, aici lucrurile au evoluat in ultimul timp foarte mult si medicina s-a dezvoltat constant pe zona de imagistica. Acum avem ecografe ultra-performante cu ajutorul carora reusim sa facem achizitii de imagini spectaculoase, uneori peste rezolutia unui RMN si astfel, avem foarte multe date despre fat. Pe de alta parte, au aparut teste genetice non-invazive care nu mai presupun un risc pentru pierderea sarcinii. Sunt recoltate ca orice alt test banal de sange. Este detectat ADN-ul fatului, existand fragmente mici de ADN care circula liber prin sangele mamei”, explica dr. Gica.

Cand trebuie o viitoare mamica sa se prezinte la medic?

Daca o femeie isi doreste un copil in viitorul apropiat, este recomandat sa aiba o discutie in prealabil cu medicul ginecolog, efectuand un consult preconceptional. In acest fel, pot fi detectate eventualele probleme de sanatate ale mamei. Cel mai frecvente sunt infectiile, care sunt mai usor de tratat inaintea sarcinii. De asemenea, se poate recomanda schimbarea anumitor obiceiuri, precum cele alimentare sau chiar scaderea in greutate.

Dupa momentul conceperii, este recomandata vizita la medic dupa o saptamana – doua de la intarzirea menstruatiei.

Celulele Stem – ce ar trebui sa stie o viitoare mamica despre acest subiect?

Pentru ca orice parinte isi doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul lui, mai ales in privinta sanatatii, multe mamici opteaza pentru recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere. Dar pentru ca este un subiect complex, viitorii parinti au nevoie sa se informeze corect, din surse sigure, pentru a lua cea mai buna decizie.

Ce sunt celulele stem? Sunt celulele care se pot diferentia in orice tip de celule din corpul nostru. Celulele stem au proprietati unice comparativ cu celelalte celule din corpul uman prin faptul ca se pot autoregenera (rezultand alte celule stem) si simultan, genereaza toate celelalte tipuri de celule din corp prin procese de diferentiere celulara dirijate in vivo (in corp) sau in vitro (in laborator).

De ce sunt mai bune celulele stem din cordonul ombilical, desi acestea se pot gasi si in alte parti ale organismului?

„Desi celulele stem nu imbatranesc la fel de repede ca noi, totusi, probele recoltate si stocate inca de la nastere contin celulele cu rezultatele cele mai bune in studii, pentru ca nu sunt afectate de radiatii, de toxinele alimentare pe parcursul vietii. De aceea, tratamentele cu celule stem recoltate la nastere au cele mai mari rate de succes”, explica dr. Gheorghe Gica.

In prezent, celulele stem din cordonul ombilical sunt utilizate in peste 80 de afectiuni. Cea mai de interes utilizare a acestora este reprezentata de afectiunile din spectrul autismului sau de paralizia de la nastere. Un alt lucru important de mentionat este faptul ca celulele stem recoltate la nastere pot fi folosite atat pentru copilul de la care s-au recoltat, avand o compatibilitate de 100%, dar si pentru alti membri ai familiei, precum fratii sau surorile.

Procesul de recoltare este foarte simplu avand o durata de cateva minute, fara niciun risc, nici pentru mama, nici pentru copil. De asemenea, nu interfereaza in procesul de atasament de la nastere.

Terapia cu celulele stem reprezinta o forma de grija pe care i-o oferi copilului tau pe viata. Dr. Gheorghe Gica vorbeste pe larg despre acest subiect in Podcastul Medical, pe care il poti urmari aici.

Stem Cells Bank este banca de celule stem care ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de stocare la ora actuala, avand acum doua astfel de echipamente in laborator.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie atat telefonic, cat si online pentru a stabili o intalnire in care sa afli mai multe informatii despre posibilitatile de recoltare a celulelor stem si despre optiunile de stocare. Astfel, vei putea lua cea mai sigura decizie, fiind informata corect despre aceste aspecte.

Iar daca vrei sa fii pregatita pentru venirea pe lume a copilului tau si sa afli mai multe informatii utile atat pentru perioada sarcinii, cat si dupa, te invitam la 2 webinarii GRATUITE sustinute de Stem Cells Bank in colaborare cu Centrul ProMama in data de 19 si 20 aprilie. Afla mai multe detalii accesand https://stemcellsbank.ro/webinar.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top