Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Imunodeficienta combinata severa si celulele stem

Shares
Read Carefully

Sistemul imunitar este cel mai puternic si mai eficient mecanism de autoaparare impotriva unei mari varietati de paraziti. Din nefericire, o disfunctie a sistemului imunitar declanseaza o serie de afectiuni, unele chiar letale, mai ales in cazul copiilor. Imunodeficienta combinata severa este o astfel de afectiune, fiind rezultatul unui sistem imun atat de puternic compromis incat este considerat aproape absent.

Ce este Imunodeficienta combinata severa?

Imunodeficienta combinata severa (SCID) este o afectiune genetica rara, observata in copilarie, care provoaca o deficienta a celulelor B si a celulelor T, punand viata in pericol. Celulele B si celulele T sunt doua tipuri de celule importante in sistemul imunitar, necesare pentru a lupta impotriva infectiilor. Atunci cand o persoana are deficiente severe ale acestor celule, celulele prezente sunt extrem de vulnerabile la infectie. Persoanele cu SCID sunt atat de vulnerabile la infectie incat se pot imbolnavi chiar din cauza vaccinurilor, fiind nevoite sa traiasca intr-un mediu complet steril, atat de steril incat sa stea la distanta de oameni din teama de a nu se infecta. Aceste infectii pot varia de la eruptii cutanate persistente, la infectii recurente ale urechii si chiar meningita.

Diagnosticul poate fi pus si inainte de nastere. Acest lucru se poate face cu ajutorul testarii moleculare a celulelor prelevate prin biopsia de vilozitati coriale sau prin amniocenteza. Dupa nastere, este nevoie de efectuarea hemoleucogramei complete si a frotiului de sange periferic cu numararea diferentiala manuala a celulelor albe.

Informatii de stiut despre Imunodeficienta combinata severa

  • Apare la 1 din 200.000 pana la 1 din 1.000.000 de nascuti vii. (sursa)
  • Exista 57 de studii clinice care investigheaza aplicarea celulelor stem pentru tratament. (sursa)
  • Cea mai frecventa forma a afectiunii afecteaza baietii mai mult decat fetele. (sursa)

Imunodeficienta combinata severa si celulele stem

Transplantul de celule hematopoietice a fost aplicat pe scara larga ca terapie curativa pentru pacientii cu Imunodeficienta combinata severa inca din 1968.

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Desi nu este intotdeauna necesar, unii pacienti vor fi supusi chimioterapiei inaintea transplantului de celule stem pentru SCID. Chimioterapia va distruge celulele din maduva osoasa responsabile de crearea sistemului imunitar, acest lucru oprind sistemul imunitar al copilului sa atace celulele donatoare. Celulele stem donatoare de la un membru al familiei, in special cele de la un frate, sunt preferate pentru a creste sansele ca transplantul sa aiba succes (sursa).

„Grefarea este procesul prin care celulele transplantate incep sa produca noi celule in organism. Prin diviziune mitotica, celulele stem se pot dezvolta in alte tipuri de celule care, la randul lor, pot forma tesuturi si organe in corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua in celule mature cu caracteristici si forme specializate cum ar fi celulele din sange, celule ale sistemului nervos, celule pentru inima sau piele”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

 

Celulele stem sunt situate in diferite parti ale corpului uman. Timp de decenii, maduva osoasa a fost singura sursa de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci, au fost utilizate si alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sangele periferic. Insa, pasul crucial in cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem in sangele care ramane in cordonul ombilical si placenta dupa nastere. Sangele ombilicoplacentar este o sursa unica de celule stem hematopoietice si poate fi stocat doar in momentul nasterii pentru o utilizare in viitor.

Protejeaza viitorul copiilor tai prin recoltarea celulelor stem la nastere! In cazul Imunodeficientei combinata severa la unul dintre copii, transplantul de celulele stem se va face foarte rapid si cu riscuri minime de incompatibilitate daca donatorul este chiar fratele pacientului. Astfel, timpul de asteptare pentru donare este inexistent, costurile sunt mai mici, iar rata de succes mult mai mare.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

​Fara nici un cost suplimentar din partea parintilor, Stem Cells Bank ofera compartimentare dubla, adica veti putea folosi aceeasi mostra stocata de celule stem pentru a realiza 2 transplanturi, daca va fi nevoie, pe viitor. Pana in prezent peste 10.000 de familii au beneficiat de protectia MedLife Stem Cells Bank.

In perioada, 1 – 31 mai, inscrie-te la Tombola Primaverii si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem, alaturi de alte extra beneficii:

✔ BONUS 1: un voucher garantat in valoare de 300 euro reducere la achizitiile de pachete celule stem din luna mai.

✔ BONUS 2: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

 

 

 

 

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top