Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Legarea trompelor uterine: avantaje si dezavantaje

Shares
Read Carefully

Daca a sosit momentul deciziei de a nu a mai face copii, atunci poate te-ai gandit sa iei in considerare o forma permanenta de control al sarcinii. Fiecare femeie are un motiv diferit pentru a alege o procedura permanenta, cum ar fi legarea trompelor uterine, ca forma de control. Unele femei pot avea riscuri pentru sanatate odata cu instalarea unei posibile sarcini, iar altele nu doresc sa transmita o tulburare genetica pe care ea sau partenerul lor o poarta. Legarea trompelor uterine poate fi o optiune excelenta daca nu iti doresti o sarcina.

Ca si in cazul oricarei proceduri, exista argumente pro si contra pe care va trebui sa le analizezi inainte de a decide ca legarea trompelor este cea mai buna solutie pentru corpul tau.

Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti prezinta avantajele, dar si dezavantajele acestei forme permanente de control al sarcinii.

Ce este legarea trompelor uterine?

Aceasta procedura este o interventie chirurgicala care implica trompele uterine. Trompele uterine conecteaza uterul si ovarele si ofera o mica cale de trecere prin care ovulul este eliberat. Aceste tuburi sunt taiate complet sau inchise printr-un sigiliu al trompelor. Fara nicio cale catre uter pentru a fi fertilizate de spermatozoizi, ovulele eliberate vor fi reabsorbite.

Avantajele legarii trompelor uterine

Este o procedura permanenta. Acesta este un mare plus daca nu doresti sa ai copii sau daca ai trecut deja prin sarcini si nu iti mai doresti alta.

Functioneaza. Doar una din 200 de femei ramane insarcinata dupa o operatie de legare a trompelor. Adica mai putin de 1%.

Nu iti afecteaza hormonii. „Nu iti va schimba menstruatia si nu va aduce menopauza. De asemenea, nu provoaca efectele secundare pe care le fac pilulele anticonceptionale, cum ar fi schimbari de dispozitie, crestere in greutate sau dureri de cap sau cele cauzate uneori de steriltul intrauterin, cum ar fi crampe, menstruatii mai abundente sau probleme menstruale. Spre deosebire de histerectomie, o legare atenta a trompelor lasa ovarul intact si capabil sa continue sa produca hormonii feminini necesari”, afirma dr. Silviu Istoc.

Riscul de a dezvolta cancer ovarian scade. Chiar daca cancerul ovarian este mai putin frecvent, acesta este inca a cincea cauza de deces cauzata de cancer la femei. Un motiv pentru scaderea aparitiei este ca de multe ori, acest cancer se dezvolta in trompele uterine. Daca tuburile sunt legate, cancerul are un parcurs mai dificil catre ovar.

Dezavantajele legarii trompelor uterine

Este permanent. Desi uneori poate fi inversat cu o interventie chirurgicala, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Doar aproximativ jumatate dintre femeile care fac o reversie sunt capabile sa ramana insarcinate. Daca nu esti sigura ca nu vei dori niciodata sa ramai insarcinata, legarea trompelor nu este potrivita pentru tine.

Nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Va trebui sa folosesti in continuare prezervative pentru a preveni bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.

Posibilitatea apritiei sarcinii dupa o operatie esuata. Este rar, dar legarea trompelor poate esua. Daca tuburile tale nu sunt complet inchise, poti ramane insarcinata.

 

Exista riscuri pentru operatie. Problemele sunt foarte rare, dar acest tip de interventie chirurgicala poate provoca sangerari sau iti poate afecta intestinul, vezica urinara sau vasele de sange majore.

Legatura trompelor nu afecteaza corpul unei femei si nu schimba experienta fizica in timpul sexului. Pentru multe femei, principalul beneficiu este ca nu isi mai fac griji cu privire la o posibila sarcina.

Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

 

 

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top