Bolile de rinichi sunt o problemă de sănătate răspândită în întreaga lume. Terapia cu medicamentatie multipla utilizată în tratamentul curent de rutină pentru bolile de rinichi nu poate decât să întârzie progresia bolii. Niciunul dintre aceste medicamente sau tratamente nu poate inversa progresia către un stadiu terminal al bolii. Prin urmare, este crucial să se exploreze noi terapii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și, eventual, a vindeca, a inversa sau a atenua boala renală.
O nouă analiză a sugerat că prevalența globală a bolii renale cronice (IRC) în anul 2017 a fost de 9,1% (697,5 milioane de cazuri). Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 5 până la 10 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor de rinichi în întreaga lume.
„Celulele stem au un potențial promițător ca formă de medicină regenerativă pentru bolile de rinichi datorită replicării lor nelimitate și capacității lor de a se diferenția în celule de rinichi in vitro. Creșterea dovezilor din administrarea de celule stem într-un model experimental de boală renală a sugerat că terapia pe bază de celule stem are efecte terapeutice sau renoprotectoare pentru a atenua afectarea rinichilor, îmbunătățind în același timp funcția și structura ambelor compartimente glomerulare și tubulare”, explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
Celulele stem au potențialul de a fi următorul medicament regenerativ pentru tratarea bolilor de rinichi. Există tot mai multe dovezi care sugerează că terapia pe bază de celule stem are efecte renoprotectoare pentru a atenua afectarea rinichilor, îmbunătățind în același timp funcția renală. Această revizuire rezumă abordările actuale ale terapiei bazate pe celule stem pentru a trata bolile renale în modele experimentale și rezultatele din studiile clinice pe oameni raportate până în prezent.
Boala de rinichi este o problemă de sănătate răspândită la nivel mondial
Repertoriul terapeutic actual pentru prelungirea duratei de viață a pacienților cu boală cronică renală este limitat la terapia de înlocuire a rinichilor, dializă sau transplant de organe. Datorită costului medical ridicat implicat în terapia dializă, care compromite și calitatea vieții pacienților, de aceea dializa nu este o soluție ideală deoarece nu restabilește sau înlocuiește toate funcțiile rinichilor. Între timp, deficitul grav de donatori de organe și riscurile potențiale de respingere a organelor limitează practica transplanturilor de rinichi. Prin urmare, este esențial ca cercetătorii medicali să exploreze noi terapii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli de rinichi și pentru a putea vindeca, inversa sau atenua boala de rinichi.
„Celulele stem sunt definite ca celule capabile de auto-reînnoire și se pot diferenția într-o varietate de tipuri de celule. Mai mult, celulele stem posedă plasticitate celulară și se extind ușor in vitro, acestea toate fiind proprietățile benefice ale terapiei cu celule stem. Celulele stem au fost explorate pe larg în tratarea bolilor cardiace, neuronale, vasculare, imunologice și de rinichi. În unele țări, există terapii cu celule stem bazate pe celule stem mezenchimale (MSC), care sunt disponibile ca produse comerciale aprobate de agențiile locale de reglementare pentru anumite boli sau indicații de sănătate”, continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
Astfel, această formă de intervenție poate deschide calea către următoarea medicină regenerativă pentru bolile umane.
Celulele stem pluripotente induse (iPSC) au multe proprietăți regenerative. În 2006, Takahashi și Yamanaka au arătat că fibroblastele adulte de șoarece pot fi reprogramate în iPSC, prin introducerea a patru factori de transcripție (OCT4, SOX2, KLF4 și c-MYC). Aceasta a fost o descoperire inovatoare care a devenit un reper în cercetarea celulelor stem. Dezvoltarea terapiilor bazate pe iPSC ar putea depăși preocupările etice datorate sursei celulelor și a potențialului de respingere a celulelor de către pacientul primitor.
Din evoluțiile recente, iPSC-urile pot fi acum direcționate să diferențieze și să genereze organoide renale asemănătoare cu rinichiul uman in vitro. Un rinichi uman creat artificial poate fi aplicat în medicina regenerativă și în modele de dezvoltare, toxicitate și boli. În plus, utilizarea iPSC-urilor proprii ale pacienților pentru a genera organoizi renali de înaltă calitate permite validarea medicamentului într-o manieră specifică pacientului. Acest lucru este contribuit de corelația strânsă dintre fondul genetic individual al pacienților și capacitatea de răspuns la medicamente. Grupul lui Melissa H Little a generat cu succes organoizi renali derivati din iPSC-uri umane care aveau toate tipurile de celule renale anticipate. Acești organoizi posedau nefroni segmentați în glomerul, tubul proximal, ansa Henle și tubul distal împreună cu ductul colector, rețeaua endotelială și interstițiul renal. Între timp, în mod similar, grupul Izpisua-Belmonte a generat și un organoid renal care conține glomeruli cu podocite, celule tubulare proximale și distale și celule endoteliale.
Deși terapiile cu celule stem în regenerarea rinichilor din studiile in vitro și preclinice sunt promițătoare și un profil de siguranță încurajator a fost demonstrat în studiile clinice pe oameni în faze timpurii, aceste terapii pe bază de celule trebuie să fie traduse în dovezi mai semnificative cu eficacitate clinică. Efectele secundare ale terapiilor cu celule stem asupra bolilor renale necesită încă investigații suplimentare, deoarece din rezultatele preliminare disponibile lipsesc date de urmărire pe termen lung. Unele preocupări legate de utilizarea celulelor stem vii ar trebui să fie luate în considerare. Cu toate acestea, se pare că terapia cu celule stem va avea un viitor important în domeniul regenerării rinichilor. Mai multe clarificări vor fi obținute cu privire la mecanismele de protecție ale celulelor stem în tratamentul bolilor renale prin înțelegerea suplimentară a mecanismelor acțiunilor celulelor stem in vivo. Succesul acestei noi terapii pe bază de celule ar putea schimba cu adevărat domeniul de aplicare al viitorului medicinei regenerative.
Ai încredere că ești 100% pregătită pentru venirea celui mic!
➡️ 2 Webinarii gratuite oferite de Stem Cells Bank prin Centrul PROMama în care să afli direct de la specialiști tot ceea ce trebuie să știi despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului!
📍 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟏𝟓 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐞 ș𝐢 𝐉𝐨𝐢, 𝟏𝟔 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐞
📍 𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎-𝟏𝟖.𝟑𝟎
Înscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar
Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8316868/