Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Ultimele studii privind boala Alzheimer si celulele stem

Shares
Read Carefully

 

Alzheimer este o boala care afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni din intreaga lume. Se caracterizeaza printr-un declin cognitiv treptat si este adesea nedetectata pana la stadiile tarzii ale bolii. Acest lucru i-a impiedicat pe cercetatori sa inteleaga cauzele sale fundamentale, deoarece studiile sunt, de cele mai multe ori, limitate doar la cei in faze avansate. Insa, noi studii demonstreaza eficacitatea celulelor stem in ameliorarea diferitelor afectiuni, precum Alzheimer.

Ultimele studii demonstreaza eficacitatea celulelor stem

O lucrare recenta (2021) arata progrese uimitoare in cercetarea bolii Alzheimer. O echipa de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard Medical School a descoperit metode de dezvoltare a neuronilor si a tesutului cerebral din celule stem care imita, in mod surprinzator, caracteristicile unice ale donatorilor cu Alzheimer.

Lagomarsino si colaboratorii sai au descoperit ca tesuturile dezvoltate din celule stem imita caracteristicile distincte ale bolii Alzheimer care se gasesc in creierul unei persoane. Acesta este un studiu semnificativ care ar putea oferi o noua perspectiva de cercetare asupra cauzelor moleculare ale bolii Alzheimer si le-ar permite oamenilor de stiinta sa studieze modul in care boala Alzheimer progreseaza diferit de la o persoana la alta.

Studiul a inceput cu ajutorul a doua proiecte in derulare: The Religious Orders Study (ROS) si Proiectul Rush Memory and Aging (MAP). Atat ROS, cat si MAP colecteaza date despre abilitatile cognitive ale voluntarilor pe parcursul mai multor ani. In combinatie, cele doua studii au colectat un spectru complet de date privind rata de progresie a bolii Alzheimer la diferiti indivizi.

Cercetatorii ROS/MAP analizeaza, de asemenea, mostre de creier pentru a studia caracteristicile fizice ale creierului participantului decedat. Mai exact, ei cauta abundenta a doua proteine ​​pliate anormal. Teoria actuala despre cauzele principale ale bolii Alzheimer este ca expresia acestor proteine ​​anormale este cea care induce declinul cognitiv la pacienti.

Lagomarsino si colaboratorii sai au ales sa studieze in mod special subiectii din baza de date ROS/MAP care a cuprins intregul spectru de severitate al bolii Alzheimer. Cercetatorii au ales sa utilizeze date de la 53 de participanti ROS/MAP decedati, dintre care 16 au fost diagnosticati oficial cu Alzheimer.

Celulele Stem in lupta cu boala Alzheimer

In urmatoarea etapa a studiului, cercetatorii au colectat din sange celule stem pluripotente crioconservate de la fiecare subiect. Celulele stem pluripotente au capacitatea de a se replica sau de a produce orice alta celula/tesut din organism. Cercetatorii au folosit aceste celule versatile pentru a regenera celulele si tesuturile creierului de la fiecare subiect in parte.

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le ofera o putere regenerativa mai mare. Ele cresc mai repede si se reproduc mai rapid decat celulele stem adulte, care scad in numar si eficienta pe masura ce corpul imbatraneste”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Lagomarsino si colaboratorii sai au descoperit faptul ca tesuturile derivate din celule stem prezentau caracteristici unice ale creierului original al participantului. Tesuturile cultivate cu celule stem au prezentat 110 gene care se potriveau cu tesutul cerebral original al fiecarui individ. In plus, tesuturile cultivate in laborator au afisat niveluri ridicate de proteine, cum ar fi amiloid-beta-40 si amiloid-beta-42, care au fost strans corelate cu existenta placilor si incurcarilor in creierul original.

Daca aceste rezultate sunt reproductibile si validate, acest studiu este cu adevarat remarcabil. Ideea ca putem lua celule simple de la un individ si le putem creste intr-un tesut care imita creierul unei persoane cu Alzheimer, sugereaza ca Alzheimer nu este o boala care incepe doar in creier sau odata cu varsta, ci este cauzata de proprietatile intrinseci ale celulelor unei persoane. Acest lucru se poate datora geneticii, poate fi din cauza amprentarii genomice care are loc in timpul dezvoltarii embrionare sau poate fi influentata de unii factori de mediu. O alta implicatie a acestui studiu este ca ar putea exista metode pentru a prezice debutul bolii Alzheimer de la o varsta foarte frageda, doar prin studierea genomului unei persoane sau prin cresterea tesutului cerebral din celulele acesteia.

Acest studiu are un potential real de a schimba intreaga noastra intelegere a cauzelor fundamentale si a bazei moleculare a bolii Alzheimer. Pe masura ce se efectueaza cercetari ulterioare cu aceasta tehnica, s-ar putea sa vedem in sfarsit unele progrese in dezvaluirea misterelor bolii Alzheimer si poate, sa incepem sa intelegem cum sa identificam, sa prevenim si sa tratam acesata boala.

Recoltarea celulelor stem la nastere

Stem Cells Bank ofera posibilitatea stocarii celulelor stem mezenchimale, pe langa cele stem hematopoietice. Aceste celule stem mezenchimale cresc multiplicarea celulelor stem hematopoietice cand sunt folosite in combinatie cu acestea pentru ca functioneaza ca „strat hranitor”. Au proprietati de control asupra sistemului imunitar si potential regenerativ.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Daca vrei sa te pregatesti pentru noul membru din viata ta, Stem Cells Bank te invita la o serie de 2 Webinarii Gratuite, in parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe 18 si 19 iulie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentreaza pe intelegerea corpului in timpul sarcinii, travaliul si nasterea, alaptarea si ingrijirea bebelusului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera si certificatul de puericultura. Inscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top