Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Diferenta dintre celulele stem recoltate de la adult si celulele stem recoltate la nastere – Explicatiile specialistilor

Shares
Read Carefully

Celulele stem au captivat comunitatile stiintifice si medicale cu potentialul lor remarcabil de a repara si regenera tesuturile deteriorate. Acestea pot fi obtinute din tesuturile adulte si din sangele cordonului ombilical. In acest articol, Specialistii Stem Cells Bank analizeaza diferentele dintre celulele stem adulte si celulele stem din cordonul ombilical, explorand caracteristicile, aplicatiile si potentialele beneficii ale acestora in diferite domenii.

,,Celulele stem adulte ofera avantajul accesibilitatii, in timp ce celulele stem din cordonul ombilical prezinta un potential mai mare de diferentiere si proprietati imunomodulatoare. Intelegerea acestor diferente permite oamenilor de stiinta si clinicienilor sa ia decizii informate cu privire la selectia si utilizarea celulelor stem in scopuri de cercetare si terapeutice”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Unde se gasesc celule stem adulte?

Celulele stem adulte, cunoscute si sub denumirea de celule stem somatice sau specifice tesuturilor, sunt prezente in tot corpul, dupa ce are loc dezvoltarea embrionara, si se gasesc in interiorul a diverse tipuri de tesuturi, cum ar fi maduva osoasa, creierul, ficatul, pielea si muschii scheletici. Ele joaca un rol crucial in homeostazia, repararea si regenerarea tesuturilor.

Care sunt caracteristicile principale ale acestora?

1. Potential limitat de diferentiere: Celulele stem adulte sunt multipotente, ceea ce inseamna ca au capacitatea de a se diferentia intr-o gama limitata de tipuri de celule specializate in tesutul in care se afla. De exemplu, celulele stem hematopoietice gasite in maduva osoasa pot da nastere la diferite tipuri de celule sanguine, in timp ce celulele stem mezenchimale din tesutul adipos se pot diferentia in celule osoase, cartilagice si adipoase.

2. Limitari potentiale: Numarul de celule stem adulte scade odata cu varsta, iar capacitatea lor de regenerare poate fi compromisa in anumite boli sau leziuni. In plus, procesul de recoltare a celulelor stem adulte poate fi invaziv, necesitand proceduri chirurgicale, cum ar fi aspiratia maduvei osoase sau extractia de tesut adipos.

Aplicatii clinice

Celulele stem adulte sunt instrumente valoroase pentru studierea dezvoltarii si functiei unor tesuturi si organe specifice. Acestea permit oamenilor de stiinta sa investigheze bolile, sa analizeze potentiale medicamente si sa dezvolte abordari personalizate de medicina.

Celulele stem din cordonul ombilical

Celulele stem din cordonul ombilical sunt derivate din sangele sau tesutul cordonului ombilical dupa nasterea unui copil si sunt considerate o sursa bogata de celule stem cu proprietati unice.

Caracteristici:

1. Potential pluripotent de diferentiere: Sangele din cordonul ombilical contine celule stem hematopoietice, care sunt capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule sanguine. In plus, tesutul cordonului ombilical gazduieste un tip diferit de celule stem numite celule stem mezenchimale, care poseda capacitatea de a se diferentia in diferite tipuri de celule, inclusiv celule osoase, ale cartilajului, celule adipoase sau musculare.

2. Proprietati imunomodulatoare: Celulele stem din cordonul ombilical prezinta functii imunomodulatoare, ceea ce inseamna ca pot regla raspunsurile imune si pot reduce riscul de respingere in procedurile de transplant.

3. Colectare non-invaziva: Obtinerea de celule stem din cordonul ombilical este un proces non-invaziv care nu dauneaza copilului sau mamei. Acestea sunt colectate din cordonul ombilical dupa o nastere normala, sanatoasa, si nu implica nicio durere si nicio interventie asupra omului. Dupa colectare, sunt depozitate pentru utilizare ulterioara.

Aplicatii terapeutice

Transplant: Celulele stem din sangele din cordonul ombilical au fost utilizate pe scara larga in transplantul de celule stem hematopoietice, in special pentru tratarea tulburarilor de sange si a anumitor tipuri de cancer.

Este important de stiut ca celulele stem extrase la nasterea unui copil sunt preferabile celor din maduva osoasa din mai multe motive:

• Nu se pune problema imbatranirii sau expunerii celulelor la radiatii si/sau virusi.
• Au o capacitate mai mare de a prolifera si regenera celulele.
• Situatiile in care grefa este respinsa sunt mai putin frecvente.
• Procedura de colectare a sangelui este simpla, sigura si nedureroasa.

Informatiile prezentate mai sus au fost confirmate de un studiu prezentat la al cincilea Congres Mondial pentru transplant de sange ombilicoplacentar, care a avut loc in Los Angeles.

In cadrul congresului, sangele placentar a fost recunoscut, in premiera, ca fiind prima abordare terapeutica pentru pacientii bolnavi de leucemie acuta in varsta de pana la 16 ani, indiferent de existenta unui donator de maduva histocompatibil. Procentual, rata supravietuirii in decurs de 5 ani dupa transplant a fost cu 22% mai ridicata in cazul utilizarii celulelor stem din sange ombilicoplacentar, in comparatie cu celulele din maduva.

In luna decembrie, Stem Cells Bank iti ofera reducere la pachetele de recoltare si stocare celule stem la nastere + alte premii surpriza la Tombola lui Mos Craciun. Inscrie-te in perioada 1-31 decembrie la Targul lui Mos Craciun organizat de MedLife Stem Cells Bank si poti castiga:

 1 Pachet de recoltare si stocare celule stem
 1 Pompa de san Lansinoh
 BONUS 1: reduceri speciale la achizitiile de pachete celule stem din luna decembrie
 BONUS 2: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top