Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Afla totul despre Screening-ul Prenatal 3 teste non invazive pentru depistarea precoce a unor varii afectiuni in sarcina

Shares
Read Carefully

Sarcina este un moment de transformari majore si plin de bucurie in viata unei femei, dar vine si cu partea ei de preocupari si incertitudini. Screeningul prenatal joaca un rol esential in evaluarea sanatatii atat a mamei, cat si a fatului in curs de dezvoltare. Progresele in tehnologia medicala au condus la dezvoltarea unor teste non-invazive care ofera informatii valoroase asupra diferitelor afectiuni genetice si anomalii cromozomiale inca de la inceputul sarcinii.

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover ne explica despre cele trei teste de screening prenatale non-invazive care au revolutionat domeniul ingrijirii prenatale.

Testarea ADN-ului fetal cunoscuta si sub numele de testare prenatala non-invaziva (NIPT), este o metoda revolutionara de screening care analizeaza fragmente de ADN fetal care circula in fluxul sanguin al mamei. ,,Acest test este efectuat de obicei dupa a zecea saptamana de sarcina si poate oferi informatii despre riscul anumitor afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) si sindromul Patau (trisomia 13). De asemenea, poate identifica sexul copilului si poate detecta anumite anomalii ale cromozomilor sexuali”, continua Dr. Ana Chioveanu.

Testul implica o simpla extragere a unei probe de sange de la mama, care este apoi analizata intr-un laborator pentru a detecta si cuantifica secvente specifice de ADN asociate cu conditiile genetice. Ratele ridicate de acuratete ale testarii ADN ului fetal au facut din aceasta procedura o alegere populara pentru screening-ul prenatal, oferind viitorilor parinti informatii valoroase, reducand in acelasi timp riscurile asociate procedurilor invazive, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de vilozitati coriale.

  1. Dublul test

Cunoscut si sub denumirea de “test de screening prenatal pentru sindromul Down”, este o procedura utilizata pentru a estima riscul ca un copil nenascut sa aiba sindromul Down (trisomia 21) si alte anomalii cromozomiale. Acest test implica doua componente principale:

Testul de sange: Prima componenta implica analiza sangelui mamei pentru a masura nivelurile a doua substante specifice: proteina A asociata sarcinii (PAPP-A) si gonadotropina corionica umana (hCG). Anomaliile in aceste niveluri pot sugera riscul de anomalii cromozomiale.
Ecografia translucentei nucala (NT): A doua componenta a testului implica realizarea unei ecografii pentru a masura translucentei nucale.O masuratoare crescuta a translucentei nucala poate fi asociata cu sindromul Down si alte anomalii cromozomiale.

  1. Screening cu ultrasunete

Screeningul cu ultrasunete este un test utilizat pe scara larga care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale fatului in interiorul uterului. Screeningul cu ultrasunete ofera informatii pretioase despre cresterea, dezvoltarea si bunastarea generala a copilului.
In timpul examinarii cu ultrasunete, ecograful evalueaza diversi factori, inclusiv dimensiunea copilului, varsta, anatomia si prezenta oricaror anomalii fizice. Poate detecta afectiuni precum defecte cardiace, despicatura de buza si palat, anomalii ale scheletului si unele anomalii cromozomiale.

,,Morfologiile trimestriale au un rol foarte important in ingrijirea prenatala si pot ajuta la examinarea corecta a bebelusului in curs de dezvoltare. Cu ajutorul acestora se observa cresterea si dezvoltarea bebelusului, dezvoltarea corecta a tuturor organelor dar se poate examina precoce si existenta anumitor anomalii, daca acestea exista”, ne explica Dr. Ana Chioveanu. Pe langa capacitatile sale de diagnosticare, screening-ul cu ultrasunete permite, de asemenea, viitorilor parinti sa relationeze cu copilul lor, oferind o buna acuitate vizuala si posibilitatea de a auzi bataile inimii copilului. Este o procedura sigura si nedureroasa care a devenit o parte integranta a ingrijirii prenatale de rutina.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top