Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Un nou studiu despre celule stem vine cu promisiunea tratării sclerozei multiple progresive

Shares
Read Carefully

O echipă internațională de specialiști/cercetători a demonstrat că injectarea unui tip de celulă stem în creierul pacienților care trăiesc cu scleroză multiplă progresivă este sigură, bine tolerată și are un efect de lungă durată care pare să protejeze creierul de alte leziuni.

Studiul, condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Universitatea din Milano Bicocca și Spitalul Casa Sollievo della Sofferenza (Italia), este un pas către dezvoltarea unui tratament avansat de terapie celulară pentru scleroza multiplă progresivă.

Specialiștii MedLife Stem Cells Bank prezintă potențialul terapiei cu celule stem pentru tratarea sclerozei multimple progresive și detalii desprestudiul care pare a promite un tratament în curs de dezvoltare.

„Suntem foarte încântați de descoperirile de moment, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple progresive”,  spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Peste 2 milioane de pacienți cu scleroză multiplă progresivă în întreaga lume

Există peste 2 milioane de pacienți care trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și, deși există tratamente care pot reduce severitatea și frecvența recăderilor, două treimi dintre pacienții încă trec într-o fază secundară progresivă debilitantă a bolii, în decurs de 25-30 de ani de la diagnostic, în care dizabilitatea se agravează din ce în ce mai rău.

În scleroza multiplă, propriul sistem imunitar al corpului atacă și dăunează mielina, învelișul protector din jurul fibrelor nervoase, provocând perturbarea mesajelor trimise în jurul creierului și al măduvei spinării.

Celulele cheie imune implicate în acest proces sunt macrofagele (literal „mari mâncători”), care de obicei atacă și elimină din corp intruși nedoriți. Un anumit tip de macrofag cunoscut sub numele de celulă microglială se găsește în  creier și în măduva spinării. În formele progresive de scleroză multiplă, acestea atacă sistemul nervos central (SNC), provocând inflamație cronică și leziuni ale celulelor nervoase.

Progresele recente au ridicat așteptările că terapiile cu celule stem ar putea ajuta la ameliorarea acestorprobleme. Acestea implică transplantul de celule stem, „celulele master” ale corpului, care pot fi programate să se dezvolte în aproape orice tip de celulă din organism.

Lucrări anterioare ale echipei Cambridge au arătat, în cazul șoarecilor, că celulele pielii reprogramate în celule stem cerebrale, transplantate în sistemul nervos central, pot ajuta la reducerea inflamației și pot ajuta la repararea daunelor cauzate de scleroza multiplă.

Rezultatele uimitoare ale studiului

În prezent, într-o cercetare publicată în Cell Stem Cell, oamenii de știință au finalizat un prim studiu clinic în stadiu incipient, care a implicat injectarea de celule stem neuronale direct în creierul a 15 pacienți cu scleroză multiplă secundară, recrutați din două spitale din Italia. Studiul a fost realizat de echipe de la Universitatea din Cambridge, Milan Bicocca și Spitalele Casa Sollievo della Sofferenza și S. Maria Terni (IT) și Ente Ospedaliero Cantonale (Lugano, Elveția) și Universitatea din Colorado (SUA).

Celulele stem au fost derivate din celule prelevate din țesutul cerebral de la un singur donator fetal avortat. Echipa italiană a arătat anterior că ar fi posibil să se producă o cantitate practic nelimitată de aceste celule stem de la un singur donator – și în viitor ar putea fi posibil să se obțină aceste celule direct de la pacient – ajutând la depășirea problemelor practice asociate cu utilizarea țesutului fetal alogen.

Echipa a urmărit pacienții pe parcursul a 12 luni, timp în care nu au observat decese legate de tratament sau evenimente adverse grave. Deși au fost observate unele efecte secundare, toate au fost fie temporare, fie reversibile.

Toți pacienții au prezentat niveluri ridicate de dizabilitate la începutul studiului – cei mai mulți au avut nevoie de un scaun cu rotile, de exemplu – dar în timpul perioadei de urmărire de 12 luni, niciunul nu a prezentat o creștere a dizabilității sau o agravare a simptomelor. Niciunul dintre pacienți nu a raportat simptome care să sugereze o recădere și nici funcția lor cognitivă nu s-a înrăutățit semnificativ în timpul studiului. În general, spun cercetătorii, acest lucru indică o stabilitate substanțială a bolii, fără semne de progresie, deși nivelurile ridicate de dizabilitate la începutul studiului fac acest lucru dificil de confirmat.

Cercetătorii au evaluat un subgrup de pacienți pentru modificări ale volumului țesutului cerebral asociate cu progresia bolii. Ei au descoperit că, cu cât doza de celule stem injectate este mai mare, cu atât mai mică este reducerea acestui volum cerebral în timp. Ei speculează că acest lucru se poate datora faptului că transplantul de celule stem a diminuat inflamația.

Echipa a căutat, de asemenea, semne că celulele stem aveau un efect neuroprotector – adică protejează celulele nervoase de deteriorarea ulterioară. Lucrările lor anterioare au arătat cum modificarea metabolismului – modul în care organismul produce energie – poate, la rândul său, reprograma microglia de la „rău” la „bun”. În acest nou studiu, ei au analizat modul în care metabolismul creierului se schimbă după tratament. Ei au măsurat schimbările în lichidul din jurul creierului și în sânge de-a lungul timpului și au găsit anumite semne care sunt legate de modul în care creierul procesează acizii grași. Aceste semne au fost legate de cât de bine funcționează tratamentul și de cum se dezvoltă boala. Cu cât doza de celule stem este mai mare, cu atât este mai mare nivelul de acizi grași, care au persistat și pe parcursul perioadei de 12 luni.

„Este o mare necesitate să dezvoltăm noi tratamente pentru scleroza multiplă secundar progresivă și suntem foarte încântați de noile descoperiri, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple” continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Co-liderul profesorului Angelo Vescovi de la Universitatea din Milano-Bicocca a declarat: „A fost nevoie de aproape trei decenii pentru a traduce descoperirea celulelor stem cerebrale în acest tratament terapeutic experimental. Acest studiu va porni un entuziasm tot mai mare în acest domeniu și va deschide calea către studii de eficacitate mai ample, care vor veni în curând.”

Aceste rezultate arată că celulele stem speciale injectate în creier au fost sigure și bine tolerate de persoanele cu scleroză multiplă secundar progresivă. Ei sugerează, de asemenea, că această abordare de tratament ar putea chiar stabiliza progresia dizabilității. Știm de ceva timp că această metodă are potențialul de a ajuta la protejarea creierului de progresia în scleroza multiplă.

Acesta a fost unul studiu foarte mic, în stadiu incipient și este nevoie de studii clinice suplimentare pentru a afla dacă acest tratament are un efect benefic asupra afecțiunii. Dar acesta este un pas încurajator către un nou mod de a trata unii oameni cu scleroză multiplă.

Află toate detaliile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului! Înscrie-te la 𝐖𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟕 ș𝐢 𝟏𝟖 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎 și primești garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮i! Completează formularul din link: https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

 

Sursa – https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(23)00393-4

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top