Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Celulele stem in lupta impotriva virusului COVID-19

Shares
Read Carefully

Anul 2020 ne-a invatat faptul ca nimic nu este sigur cand vine vorba despre sanatate si ca in doar cateva saptamani un singur virus poate inconjura intreaga planeta. Tratamentul impotriva COVID-19 reprezinta inca un subiect delicat, specialistii deruland numeroase studii privind posibilele metode de vindecare.

Celulele stem pot trata peste 80 de boli, iar intrebarea care apare este: pot celulele stem sa sustina recuperarea pacientilor infectati cu virusul COVID-19?

La acesta intrebare ne vor raspunde astazi specialistii de la Stem Cells Bank, banca de celule stem cu biotehnologie de ultima generatie, parte din grupul MedLife, liderul serviciilor medicale private din Romania.

„Celulele stem sunt celule nediferentiate care au o capacitate extraordinara de a se transforma in forme variate de celule specializate, unele contribuind la regenerarea tesuturilor si organelor. Potentialul terapeutic al celulelor stem este cunoscut, ele fiind deja utilizate in tratamentul a peste 80 de afectiuni. Avand in vedere lipsa unui tratament eficient pentru infectia cu noul coronavirus care pune viata in pericol si raspandirea epidemiei, oamenii de stiinta au acordat atentie posibilitatii de aplicare a celulelor stem pentru intarirea sistemului imunitar si asigurarea unei recuperari rapide a pacientilor”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pentru majoritatea pacientilor cu infectii COVID-19, simptomele initiale includ, dar nu se limiteaza la febra, dificultati de respiratie, tuse si stare generala de rau. La majoritatea pacientilor, COVID-19 se manifesta ca o boala usoara pana la moderata, iar sub asistenta medicala este de asteptat o recuperare completa. Cu toate acestea, exista si pacienti cu risc crescut precum persoanele in varsta si cele cu afectiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul, pentru care boala poate deveni critica. Acest grup de pacienti pot dezvolta pneumonie severa, sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS) si disfunctie multipla a organelor, inflamatie, precum si raspuns imun neregulat.

Studii numeroase prezinta potentialului benefic al utilizarii celulelor stem mezenchimale (CSM) in accelerarea recuperarii si a reducerii riscului de deces la pacientii cu COVID-19 si patologii asociate. Durand si colaboratorii (2020) prezinta studiile si implicatiile clinice realizate pana la acest moment in utilizarea celulelor stem mezenchimale la subiectii COVID-19 cu insuficienta respiratorie acuta; limitarile asociate cu aceasta modalitatea terapeutica si statusul actual al pacientilor cu COVID-19 aflati in studii clinice relavante cu celule stem mezenchimale.

Tratamentul cu celule stem mezenchimale la pacientii cu Covid-19 accelereaza recuperarea acestora si reduce riscul de deces al pacientilor. Eficacitatea si siguranta perfuziilor de celule stem mezenchimale a fost prezentata in studiul publicat pe Stem Cells Translational Medicine. Ricordi si colaboratorii (2021) au tratat 24 de pacienti Covid-19 spitalizati la University Tower sau Jackson Memorial Hospital cu celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical. De remarcat ca toti pacientii au dezvoltat sindrom de detresa respiratorie acuta severa inainte de tratament. Rezultatele obtinute au fost remarcabile avand in vedere ca la o luna dupa tratament, pacientii cu varsta sub 85 de ani si tratati cu celule stem au supravietuit 100%, iar timpul de recuperare a fost mai rapid in randul celor care au beneficiat de acest timp de tratament cu celule stem mezenchimale.

Despre celulele stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale (CSM) sunt celule multipotente, avand abilitatea de a se reinnoi prin formarea de diverse tipuri de tesut. Sunt localizate in: maduva osoasa, tesutul adipos, dinti, lichidul articular (celule stem adulte), sau in lichidul amniotic si in cantitati mari in tesutul ombilical, mai precis in gelatina Wharton (celule stem noi).

Celulele stem mezenchimale pot ajuta la corectarea raspunsurilor imune si inflamatorii deficitare, au activitate antimicrobiana si s-a demonstrat ca favorizeaza regenerarea tesuturilor. Potrivit cercetatorilor, celulele stem mezenchimale, atunci cand sunt administrate intravenos, migreaza in mod natural catre plamani, exact acolo unde este necesara terapia la pacientii cu COVID-19.

Intotdeauna orientat catre cele mai moderne solutii stiintifice si catre cele mai recente si recunoscute proceduri, Stem Cells Bank este unul din laboratoarele care izoleaza (din gelatina Wharton), cultiva si multiplica celulele stem mezenchimale.

Stem Cells Bank este banca de celule stem care ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de procesare la ora actuala. Stem Cells Bank este parte din grupul MedLife, liderul serviciilor medicale private din Romania, asigurand astfel siguranta ca celulele stem sunt recoltate, procesate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

In perioada 8 – 21 martie, participa la Targul online Stem Spring Fair si aplica pentru unul din pachetele promotionale. Ofera viitorului tau copil o sansa in plus la sanatate.

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top