Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Sărbătorim 29 de ani de la prima victorie a celulelor stem!

Shares
Image: PxlSolutions Media, inc
Read Carefully

Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în întreaga lume, procentul celor care apelează la o bancă de celule stem fiind din ce în ce mai mare. Povestea a început în anul 1988, când Matthew Farrow, un copil de 5 ani din Carolina de Nord, a fost tratat cu ajutorul celulelor stem din cordonul ombilical al surorii sale, de anemia Fanconi, o boală necruţătoare care provoacă deces dacă vârsta pacientului este până în 30 de ani.

Reuşita de acum 29 de ani a extins aria tratamentelor cu ajutorul celulelor stem din cordonul ombilical. De aceea, procentul familiilor care aleg să recolteze celule stem copiilor la naştere este în continuă creştere. Graţie tehnologiei avansate şi a calităţii procedurilor, Baby Stem este partener Seracell în România, banca de celule stem care face parte din categoria restrânsă a celor care au obţinut acreditarea GMP (Good Manufacturing Practice), una dintre cele mai importante  certificări din domeniul prelucrării şi stocării probelor biologice”, a explicat Elena Antofie, Business Development Manager Baby Stem.

Ce este anemia Fanconi

Anemia Fanconi este o afecţiune recesivă familială autozomală care apare din cauza fragilităţii cromozomului, care este, în general, asociată cu diferite anomalii congenitale şi hematologice. Aceasta poate fi moştenită.

Anemia Fanconi apare în primii 10 ani de viaţă, iar până la vârsta de 30 de ani a pacientului poate fi fatală. Potrivit studiilor, exista 15 gene anormale care provoacă aceasta anemie, cea mai comună fiind cea care determină cancerul mamar (BRCA2).  Anemia Fanconi poate dezvolta anemia aplastică în cazul copiilor, anomalii congenitale, leucemie şi alte tipuri de cancer.

Ce s-a întâmplat acum 29 de ani

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical (CB) a fost efectuat în 1988 în cazul unui pacient cu anemie Fanconi. Donatorul a fost sora sa cu  HLA identică. CB a fost colectat şi crioconservat la naştere. Transplantul a avut succes şi pacientul este în prezent în viaţă şi fără boli.

La momentul primului transplant, puţini ştiau despre proprietăţile biologice ale celulelor stem din cordonul ombilical,  acest transplant fiind posibil datorită lui HE Broxmeyer şi EA Boyse, care au studiat conţinutul celulelor progenitoare din CB şi al lui AD Auerbach, care a realizat diagnosticul prenatal de anemie Fanconi.

Sângele ombilical este o sursă alternativă de celule stem hematopoietice pentru pacienţii cu afecţiuni hematologice care pot fi vindecaţi prin transplant de celule hematopoietice.

De atunci până în prezent…

În urma acestui succes timpuriu, alţi cercetători au extins activitatea prin tratarea altor fraţi HLA-potriviti folosind celule stem din cordonul ombilical, de cele mai multe ori pentru leucemie. Acest tratament nu numai că a funcţionat, dar a avut avantaje în ceea ce priveşte transplantul de măduvă osoasă, incluzând şi rate mai scăzute ale bolii acute grefa-versus-gazda, o complicaţie a transplantului în care celulele donatoare atacă destinatarul.

Cercetătorii sunt de părere că sângele din cordonul ombilicar poate fi folosit pentru tratarea unui număr mare de boli. Transplantul de celule stem  din cordonul ombilical a salvat deja viața multor pacienți cu anumite tipuri de cancer și boli hematologice.

În prezent, transplantul cu celule stem din cordonul ombilical este un tratament de succes, acesta, conform statisticilor,  oferă rezultate uimitoare în cazul a peste 80 de boli standardizate. Printre acestea se număra diferite tipuri de cancer,  boli sanguine, deficienţe imune, leucemii, anomalii moştenite ale globulelor roşii, boli hematologice, dar şi  diferite tipuri de limfoame Hodgkin sau non – Hodgkin.

Cercetătorii sunt într-o permanentă căutare a modalităților de extindere a utilizării celulelor stem.  În momentul de față se desfășoară un studiu clinic pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrală cu celule stem din sângele din cordonul ombilical propriu recoltat la naștere. Un studiu anterior a demonstrat că metodă este sigură și în prezent se cercetează eficacitatea acestui tratament. Eficacitate demonstrată şi de Universitatea DUKE din Durham, Carolina de Nord/ Statele Unite ale Americii, aceştia au efectuat un transplant pentru o fetiţă de 1 an, care suferă de paralizie cerebrală, proba eliberată de către partenerul Baby Stem, Seracell în data de 06.12.2016. Sângele din cordonul ombilical pe care părinţii au ales să îl stocheze cu partenerul Baby Stem, a fost utilizat în tratarea unor leziunii ale creierului.

Oferă-i  micuțului tău șansa de a duce o viață fără griji în ceea ce privește sănătatea, apelând la serviciile oferite de Baby Stem pentru recoltarea și stocarea celulelor stem. Partener certificat Seracell în România, Baby Stem pune la dispoziția clienților săi un kit de recoltare, asistență pe tot parcursul procesului și garanția calității germane. Pentru mai  multe detalii  vizitați babystem.ro.

 

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top