Meniu

Ce e nou?

Intră în comunitate

Tot ce trebuie să știi despre diabetul gestațional în timpul sarcinii

Shares
Read Carefully

Între 2% și 10% din sarcini sunt afectate în fiecare an de diabetul gestațional, afecțiune care netratată poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt, deoarece excesul de glucoză poate traversa placenta și poate provoca complicații, cum ar fi nașterea prematură sau chiar moartea fătului.

Așadar, dacă te confrunți cu acest diagnostic nu ezita să apelezi la medicul tău care te va sfătui ce poți să faci pentru a ține sub control această situație. Este foarte important să te documentezi înainte de a lua măsuri în ceea ce privește diabetul gestațional.

Doctor Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie explică pe îndelete ce înseamnă diabetul gestațional, care sunt cauzele și simptomele lui, dar și ce tratament poți urma:

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestațional apare doar în timpul sarcinii. Acest lucru vine ca urmare a nivelului ridicat de zahăr în sânge, chiar dacă aceste niveluri au fost normale înainte de a rămâne însărcinată. Dacă te confrunți cu această problemă, află că poți avea în continuare un copil sănătos, desigur cu ajutorul îndrumărilor medicului tău. Tot ce trebuie să faci este să menții echilibrul glucozei din sânge. De obicei, după nașterea copilului, diabetul gestațional dispare. „De asemenea și hipertensiunea își pune o amprentă destul de mare asupra apariției diabetelui, dar dacă aceasta este ținută sub control cu o dietă sănătoasă la care să adaugi exerciții fizice și după caz un tratament adecvat, te poți bucura liniștită de sarcină”, ne spune Dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Gravidele care nu primesc tratament pentru acestă afecțiune riscă să dea naștere unor bebeluși foarte mari, din moment ce zahărul suplimentar din sângele mamei merge către fetus. Bebelușii foarte mari au șanse mai mari să sufere leziuni la nașterea naturală, pentru că șansele de a se bloca pe canalul nașterii sunt mai mari. De aceea, în cele mai multe cazuri în asemenea situații se optează pentru cezariană.

Cauze și simptome

În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care pot duce la acumularea de glucoză în sânge. De obicei, pancreasul poate produce suficientă insulină pentru a face față acestei situații. În caz contrar, nivelul glicemiei va crește și astfel va apărea diabetul gestațional.

Poți face diabet gestațional dacă ai fost supraponderală înainte de a rămâne însărcinată, ai nivelul ridicat de zahăr din sânge, ai un istoric familial de diabet, ai mai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, ai hipertensiune arterială sau alte complicații medicale. În timp ce multe femei care au diabet gestațional nu prezintă nici un simptom, o mică parte se pot confrunta cu un apetit anormal de crescut, sete sau oboseală. De aceea este extrem de important să nu ratezi nici un consult de rutină.

Diagnostic și tratament pentru diabetul gestațional

De obicei, diabetul gestațional apare în a doua jumătate a sarcinii. Medicul va verifica dacă ai această problemă între săptămânile 24 și 28 ale sarcinii. Pentru a testa dacă te confrunți cu această problemă, vei bea rapid o băutură dulce. Acest lucru va crește nivelul de zahăr din sânge și astfel o oră mai târziu, vei face o analiză de sânge pentru a observa cum s-a comportat corpul tău după consumarea băuturii. Dacă rezultatele arată că nivelul glicemiei este mai mare decât valoarea normală (de la 130 mg/dl), vei avea nevoie de încă o analiză”, afirmă Dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Tratamentul pentru diabetul gestațional nu este unul complicat. Ce trebuie să ai în vedere este că de 4 ori pe zi va trebuie să verifici nivelul de zahăr din sânge. O dietă sănătoasă oferită de medic te va ajuta să ai un echilibru asupra acestei probeleme, iar cel mai important nu trebuie să renunți la sport. Poți merge la o plimbare sau chiar poți executa exerciții fizice speciale pentru femeile gravide. În acest timp medicul tău ginecolog va urmări greutatea pe care o acumulezi pe timpul sarcinii și te va informa dacă este necesar consumul de insulină sau a altui medicament pentru tratatarea diabetului.

În cazul în care ai mai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, șansele de a face din nou sunt de 60%. Mai mult decât atât, peste jumătate din femeile care au avut diabet gestațional dezvoltă diabetul de tip II în 10 ani de la sarcină, de aceea este foarte important ca obiceiurile sănătoase de dietă și activitate fizică să fie menținute după sarcină.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

VIBEZ

Positive Vibes Around the City

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement Advertisement

Newsletter

Recieve daily updates from the near-future.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Top